jueves, 26 de enero de 2012

Elidadura Jasangarria - Hitzaldiak Zumarragan

Urola Garaiko Eskolako Agenda 21  2011-12: Elikadura Jasangarria

Jende artean kezka dago elikagaien kalitatea eta ekoizpen era dela eta. Gardentasuna falta da: zaila da jakitea nondik datozen eta nola produzituta dauden egunero jaten ditugun elikagaiak. Genetikoki eraldatutako organismoak, intsektizidak, fungizidak, herbizidak, ongarri sintetikoak, hormonak eta botikak erabiltzen dira landare eta animalien ekoizpenean.

Kalitate bereiziko elikagaien produkzioa (ekologikoa, artesanala, bertakoa, ea.) eta merkaturatzeko bide motzak bertako nekazaritza eta nekazal ingurunea indartzeko eta hobetzeko aukera bezala ikusten dira. Produktu fresko eta sasoikoen kontsumoaren sustapenarekin batera kultura gastronomikoa eta agro-biodibertsitatea (bertako elikagai barietateak…) errekuperatzea lortu daiteke.

Hitzaldiak:
o                   ELIKAGAI EKOLOGIKOEN EKOIZPENA - OTSAILAK 1, ASTEAZKENA, 18:15H, ZUMARRAGAKO ZELAI ARIZTI KULTUR ETXEAN.  Hizlaria: JESUS CALVILLO (Itsasmendikoi-Fraisoroko irakaslea eta eta Gaztenek Koordinatzailea Gipuzkoan).  Aurrikusitako iraupena: 75 min
o                   ELIKAGAI EKOLOGIKOEN KONTSUMOA - OTSAILAK 15, asteazkena , 18:15H, ZUMARRAGAKO ZELAI ARIZTI KULTUR ETXEAN.  Hizlariak: EGOITZ GARRO (Kontsultore makrobiotikoa eta irakaslea) eta JESUS CALVILLO (Itsasmendikoi-Fraisoroko irakaslea eta Gaztenek Koordinatzailea Gipuzkoan).  Aurrikusitako iraupena: 75 min.
o                   Urbanoz joan nahi izanez gero: Legazpin: 17:50 – Zumarragan: 19:35
Urola Garaia:

Agenda 21 Escolar  2011-12: Alimentación sostenible
La calidad de los alimentos y su forma de producirlos suponen numerosas preocupaciones sociales.  Falta transparencia: es difícil saber de dónde proviene aquello que comemos, ni tampoco sabemos cómo se han sido producido. Insecticidas, fungicidas, herbicidas, abonos sintéticos, hormonas y medicamentos se utilizan hoy día para la producción de alimentos vegetales y animales.
La producción de alimentos de calidad (ecologicos, artesanales, locales…) así como los recorridos cortos para su distribución en el mercado son las opciones que se barajan para reforzar la agricultura local y el entorno agrícola. Si potenciamos el consumo de productos locales, frescos y de temporada, podríamos fomentar nuestra cultura gastronómica y la agro-biodiversidad local (variedades vegetales y animales empleados en la alimentación).
Charlas:
o        “Producción de alimentos ecológicos”. Ponente: Jesus Calvillo (Profesor en Itsasmendikoi- Fraisoro y Coordinador de Gaztenek en Gipuzkoa). Zelai Arizti Kultur Etxea (Zumarraga), 1 de febrero, miércoles, 18.15. Duración prevista: 75 min.
o        “Consumo de alimentos ecológicos”: Ponentes: EGOITZ GARRO (consultor en macrobiotica y profesor) y Jesus Calvillo (Profesor en Itsasmendikoi- Fraisoro y Coordinador de Gaztenek en Gipuzkoa).. Zelai Arizti Kultur Etxea (Zumarraga), 15 de febrero, miércoles, 18.15. Duración prevista: 75 min.
o        Opcion de ir y venir en urbano: en Legazpi:17:50 – en Zumarraga: 19:35.

No hay comentarios:

Publicar un comentario